Dacă doriți să vă bucurați în vară de un iaz frumos, acum este momentul potrivit pentru realizarea lui – alegeți locul, luați în considerare posibilitățile financiare, eventual apelați la un specialist și porniți la lucru.
Cu cât este iazul mai mare, cu atât mai simplă este întreținerea lui, deși sună paradoxal. Iazul mai mare își supraveghează mai bine așa-numitul echilibru biologic. În timp ce apa într-un iaz mic să va supraîncălzi foarte repede, ceea ce cântă în strună existenței algelor și cianobacteriilor, iazul mai mare, mai ales dacă îl veți completa cu o fană și floră adecvată, reușește să funcționeze ca un ecosistem independent. De aceea luați în considerare spațiul disponibil și acordați iazului un spațiu cu adevărat generos.
Așezarea potrivită
Frunzele sau acele căzute din copaci murdăresc suprafața apei, în special toamna, ceea ce crește dificultatea întreținerii. În același timp iazul nu ar trebui să fie toată ziua în umbră, dar nici permanent la soare, unde se supraîncălzește apa (din cauza deja amintitei existențe a algelor și cianobacteriilor). De aceea alegeți semi-umbra.
TEMPO sfaturi:
- Iazul are nevoie de 4 până la 6 ore de radiații solare zilnic (vara, logic, mai mult, iarna mai puțin)
- Este adecvat să-l aveți în apropierea casei, nu numai din cauza priveliștii frumoase, ci și din punct de vedere practic – are nevoie de alimentare cu apă și curent electric.
Tipurile de iazuri
Puteți să alegeți tipurile din folie, plastic (deci o formă turnată în prealabil), beton, sau diverse tipuri de bio-bazine și iazuri naturale, dar pe care vi le va realiza o firmă sau un alt specialist. Primele două opțiuni sunt soluțiile cele mai rapide și cele mai ieftine.
La iazurile din folie cel mai adesea se folosesc folii PVC, care pe lângă prețul mic au și un alt avantaj – se pot repara ușor. Mai scumpe sunt foliile de cauciuc sintetic, însă acestea au o durată de viață de câteva decenii și sunt ecologice –nu eliberează niciun fel de substanțe chimice periculoase care ar pune în pericol apele subterane sau peștii care trăiesc în iaz.
Dacă aveți un spațiu mic, eventual nu vă încumetați la un iaz cu folie sau doriți să aveți un iaz cu forme regulate, investiți într-o formă de plastic, pe care este suficient să o așezați în pământ. Dimensiunile acestor iazuri sunt diferite, la fel și volumul de apă – de la o sută de litrii până la sute de litrii – dar din nou este importantă întreținerea corespunzătoare. Au zone de adâncime diferită, datorită cărora le puteți planta variat și mai ales confortabil.
Mini-iaz pentru balcon
Astăzi veți găsi o gamă largă de mini-iazuri, recipiente și lighene, pe care le puteți utiliza și într-un spațiu ultra mic, de exemplu pe balcon sau terasă. Însă întotdeauna să vă gândiți că un astfel de iaz necesită o păstrare bună peste iarnă și trebui să-l îngrijiți bine.