În jurul vârstei de un an copilul ar trebui să folosească aproximativ 6 – 8 cuvinte. Se socotesc și silabele pe care le utilizează pentru denumirea obiectelor concrete sau a animalelor – bai de la balon sau hav-hav de la câine. În jurul vârstei de 18 luni vocabularul copilului este format din aproximativ 30 de cuvinte. Abia în jurul celui de-al doilea an, copilul începe să formuleze propoziții și să îmbine cuvintele în expresii cu sens. Dacă aveți impresia că nu poate să rostească unele sunete, se bâlbâie sau stâlcește cuvintele, la această vârstă este posibil să nu însemne nimic – dar pentru a evita să neglijați ceva, consultați medicul pediatru.
Sunetele problematice la copii sunt de obicei R și L, eventual siflantele. Chiar și alăptarea în sine ajută la dezvoltarea mușchilor articulatori și la dezvoltarea corespunzătoare a bolții, limbii și cavității orale în ansamblu. De asemenea, puteți încuraja articularea corectă și dezvoltarea vorbirii în așa fel, că copilul o să vadă mereu buzele Dvs. atunci când îi veți explicați ceva, veți vorbi lent, inteligibil, de cele mai multe ori la nivelul lui (aplecați) și veți folosi propoziții scurte cu pauze accentuate. Baby dialogurile, deci alternarea de convorbiri imaginare le puteți antrena practic de la naștere, mai târziu adăugați și cititul cărților (liniștit din perioada sarcinii) sau jocurile simple. De care? Citiți.
1. Baloanele în baie
Goliți lichidul pentru baloanele de săpun și clătiți bine recipientul. Dizolvați în apă săpunul pentru copii sau puneți câteva picături de spumă de baie pentru copii în puțină apă. Așa veți face un lichid pentru baloane de săpun, pe care copilul îl poate lua și în vană. Suflați împreună baloanele. Mai întâi baloanele din săpun, apoi liniștit și cu gurița sub apă – fiți atenți! Copilul nu are voie să inspire sub apă și nicio secundă nu luați ochii de pe el. Suflarea baloanelor de săpun antrenează mușchii de vorbire și sprijină pronunția corectă.
2. Suflarea în biluțe de pâslă
Biluțele de pâslă sunt un instrument excelent pentru antrenarea abilităților motorii fine, și de asemenea pentru suflare, care la fel ca și suflarea baloanelor de săpun stimulează mușchii faciali și articulatorii. Biluțele le puteți sufla pe masă în poartă sau la copiii mai mici puteți să le suflați de pe masă și apoi să le strângeți sau să le sortați după culori.
3. Desenarea formelor simple
Pentru a împiedica copilul să articuleze sunetele problematice convulsiv, să nu aibă probleme cu bâlbâitul sau să nu fie traumatizat din cauza atragerii atenției, este indicat să combinați două activități într-una – dacă va desena și va recita o poezie în același timp, nu se va concentra contraproductiv la sunete și în același timp exersarea va fi mai distractivă. De exemplu:
În timpul desenării liniilor pe hârtie recită: Plouă. Plouă afară încetișor. Oare auzim?
Haideți cu degetele ușor. Banca s-o lovim!
În timpul desenării cercului recită: Un cocoș avea un coș. Și era plin cu gogoși. Deodată veni un moș. Să îi dea și lui gogoși.
În timpul desenării valurilor recită: Pe o pâine cu zacuscă s-a așezat doamna muscă. O barză și un bărzoi stau de vorbă pe butoi.
Aceste exerciții sunt recomandate pentru copiii care au nevoie doar să exerseze sunetele. Dacă copilul Dvs. nu are bine fixată articularea, nu poate fi înțeles bine, sau ceva nu vi se pare în ordine, întrebați pediatrul cu privire la examinarea logopedică.