Aproape o treime din produsele alimentare produse în întreaga lume termină în coșul de gunoi. Nu este nici economic, nici ecologic și deloc etic. Pentru a elimina astfel de deșeuri, trebuie să cumpărați și să preparați în mod rezonabil. Cum? Mai jos avem câteva sfaturi.
Planificați meniul pentru o săptămână
Dacă planificați ceea ce veți mânca în timpul săptămânii, cumpărăturile dvs. vor fi mai sofisticate, mai rezonabile, veți economisi bani și timp. Inspirați-vă cu alimentele pe care le aveți acasă, în special cele care trebuie consumate cât mai curând posibil. Scrieți restul produse necesare pe lista de cumpărături cu care vă duceți la magazin. Cumpărați strict conform acestei liste și cumpărați doar ceea ce aveți nevoie. Înainte de a ieși din casă, mâncați ceva puțin, astfel încât să nu mergeți la cumpărături când vă este foame, pentru ca să nu aveți pofta de a mânca ceea ce vedeți la magazin.
Data de consum sau durata minimă?
Învățați să faceți deosebire între data consumului și data de durată minimă. Data consumului indică data până când alimentele pot fi consumate în siguranță. Se indică pe alimentele proaspete, cum ar fi carnea și derivatele ei, iaurturi, pește proaspăt. După expirarea datei de consum aceste alimente nu ar mai trebui să fie măncate.
Data privind durata minimă este indicată pe alimente durabile, cum ar fi făină, orez, paste, legume uscate, ulei, conserve, biscuiți și alte dulciuri sau produse sub formă de pudră, cum ar fi budinci sau sosuri. Data specificată determină momentul în care alimentele își păstrează calitatea presupusă. Dacă sunt depozitate corespunzător, consumul lor este încă în siguranță.
Depozitați alimentele în frigider
Depozitarea corectă a alimentelor poate preveni toxinfecția. Carne, ouă, legume, mâncăruri gătite sau băuturi toate au locul lor. Formatul incorect afectează în mare măsură calitatea și prospețimea produselor alimentare. În rafturile individuale, temperaturile sunt diferite, deci este important cum depozităm. În plus, cu depozitarea adecvată a alimentelor, acestea vor dura mai mult. Și nu uitați să depozitați mâncarea mai veche înainte și cele mai noi în spate, astfel încât să nu uitați cu adevărat despre unele alimente.
Prepararea în stilul„ce ne oferă frigiderul“
Dacă aveți surplusuri în frigider, nu trebuie să le aruncați. Fructele prea coapte, cum ar fi bananele, sunt ideale pentru tort sau piure, iar surplusul de legume pentru ratatouille. Sau ziceți dacă faceți pâine cu ou din pâine veche? Ceea ce știți că nu consumați, puneți-l în congelator – nu uitați să scrieți data pe ambalaj sau cutie. Acestea le puteți consuma până în două luni.
Inspirați-vă din ideile noastre cum să transformați pâinea veche într-o delicatesă >> (Aici este link-ul: https://kondelamagazine.com/neplytvajte-potravinami/)