Pentru unii spălatul este un coșmar, dar pentru alții este o activitate de relaxare. Dacă vă place mirosul de rufe proaspăt spălate, încercați să folosiți oțet în locul balsamului de rufe. Această schimbare netradițională va face ca rufele să miroase doar a curat și nimic nu va combate parfumul Dvs. sau nu vă va provoca dureri de cap.
1. Încercați să nu spălați
Hainele care nu sunt murdare în mod explicit nu trebuie să le spălați imediat. De multe ori este suficient să le lăsați să se aerisească la aer curat (este valabil în special pentru lână și materiale naturale). Dacă sunt puțin transpirate, stropiți-le de la o distanță mare cu vodcă cu ajutorul unui pulverizator. Veți vedea diferența!
2. Săpun cu bilă de bou împotriva petelor
Dacă pe haine este doar o pată și altfel sunt curate, nu spălați întreaga piesă, ci apelați la săpunul cu bilă de bou. Acesta îndepărtează în mod fiabil impuritățile (chiar și cele care nu pot fi spălate, cum ar fi mâncarea pentru bebeluși din dovlecei sau sucul de afine). Apoi stoarceți ușor hainele și lăsați-le să se usuce la aer.
3. Nuci de săpun
Înlocuiți detergentul praf cu nuci de săpun. Nu sunt agresive cu fibrele textile, sunt ecologice, sunt potrivite și pentru bebeluși și persoanele cu piele sensibilă și nu lasă în apă niciun fel de reziduuri toxice sau de altă natură. Nu trebuie să folosiți balsam pentru a vă mirosi hainele, este suficient să picurați câteva picături de ulei esențial pe pliculeț – de ex. lavandă sau eucalipt.
4. Oțetul ca ajutor
Dacă spălați prosoapele, lenjeria de pat sau ceva ce trebuie radical reîmprospătat, adăugați oțet în loc de balsam de rufe. Balsamul se depozitează în fibre și face ca prosoapele să fie moi la prima atingere, dar treptat se întăresc și se uzează inutil. Nu trebuie să vă fie frică de mirosul urât, oțetul dezinfectează totul în mod fiabil și după uscare (și spălare temeinică) nu îl simțiți deloc. În plus, reîmprospătează minunat culoarea și albește lenjeria albă.
5. Spălați din când în când la 90
Spălarea la 90 de grade nu este în sine ecologică, deoarece consumă multă apă și energie electrică, dar ajută mașina de spălat în distrugerea bacteriilor și a germenilor de mucegai și, de asemenea, elimină în mod fiabil reziduurile prinse care au rămas în țevi și în jurul tamburului, de ex. când ați spălat cu detergenți clasici în trecut. La 90 de grade puteți spăla de ex. majoritatea prosoapelor, scutecele pentru bebeluși și unele lenjerii de pat. Însă, urmați întotdeauna indicațiile de pe etichetă.