Sezonul acestuia începe la începutul lui aprilie și se termină în iulie. Întrucât acest aliment este cultivat aproape peste tot în lume, nu este o problemă să-l cumpărați și în afara acestor luni. Printre cei mai mari producători ai sparanghelului verde din Europa se numără Italia, Spania și Franța. Dar care este diferența dintre sparanghelul alb și cel verde? Cel verde conține mai multe vitamine, în special „c-uri“ și beta-caroten, decât sparanghelul alb. De ce ar trebui să includeți această super legumă în dieta Dvs.?
Vă va scăpa de excesul de apă, va restarta creierul, vă va ajuta să slăbiți
Sparanghelul verde este un aliment excelent, mai ales pentru persoanele care au probleme cu rinichii, dar în același timp are și un efect preventiv. Conține o cantitate mare de potasiu și, de asemenea, acid aspartic, ceea ce ajută la stimularea funcționării corespunzătoare a acestui organ-pereche important. Datorită acestui fapt, corpul Dvs. poate scăpa de excesul de apă.
Este de menționat, de asemenea, conținutul ridicat de zinc de care dispune sparanghelul verde. Are un efect pozitiv asupra activității creierului, dar și a libidoului – datorită vitaminelor care acționează asupra abdomenului inferior și a alimentării sale cu sânge. Totuși, această legumă ajută și la scăderea în greutate: este suficient de sățioasă și, în același timp, nu conține practic nici o grăsime și doar un minim de calorii. Într-o jumătate de kilogram de sparanghel verde veți găsi aproximativ jumătate de gram de grăsime și 85 de kilocalorii.
De asemenea, ajută la reducerea colesterolului în sânge și are un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale. Are și efecte deloc neglijabile asupra solidificării sistemului cardiovascular și întărirea inimii și a vaselor de sânge sănătoase. În sparanghelul verde găsim și un compus fitochimic care are efecte antiinflamatorii, de aceea se recomandă consumarea acestei legume de către persoanele care suferă de artrită sau reumatism.
Sparanghelul verde este potrivit și pentru femeile însărcinate
Doza zilnică recomandată de acid folic la un adult este cuprinsă între 400–800 micrograme în funcție de vârsta, sexul, greutatea acestuia. O doză de 500 de grame de sparanghel verde poate acoperi aproape întreaga doză recomandată. Acidul folic este important în special pentru femeile însărcinate, deoarece sprijină divizarea corectă a celulelor, ceea ce poate reduce riscul bolilor congenitale la făt. Dar atenție: la femeile însărcinate doza recomandată de acid verde este de 800 micrograme.
Sparanghelul verde pe lângă dozele ridicate de vitamina C și beta-caroten conține și „B-ul“, „E-ul“, minerale și proteine importante. De aceea este foarte popular la sportivi, care îl includ adesea în dietele lor. În comparație cu sparanghelul alb, în cel verde găsim și un conținut destul de ridicat de vitamina A, care influențează pozitiv sănătatea tenului și de asemenea, calitatea vederii.
Vreți să știți mai mult despre utilizarea în bucătărie? În acest articol veți afla, cum să pregătiți corect sparanghelul verde și alb.