Cantitatea de deșeuri pe care le produceți în casa Dvs. vă face riduri pe frunte? Pe lângă faptul că le puteți reduce în mod eficient – de exemplu, cumpărând în propria Dvs. sacoșă din material textil, limitând utilizarea celor de unică folosință, puteți ajuta, de asemenea, să transformați deșeurile în ceva util. Cum? Prin separarea corectă.
Această listă puteți să o tipăriți și să o lipiți, de exemplu, deasupra frigiderului, astfel încât toată lumea din casă să știe unde aparțin deșeurile și unde nu.
Pubela galbenă pentru plastice
DA: sticle PET, aplatizate, capace, ambalaje din plastic de la mâncare, ambalaje din magazinul de cosmetice, agenți de curățare și cosmetică, plase (atenție, unele dintre ele sunt compostabile)
NU: ambalaje unse și astfel murdărite, care nu pot fi spălate, PVC, spumă de molitan, plexiglas, celofan (acesta este compostabil, atenție, să nu-l confundați cu folia)
Pubela albastră pentru hârtie
DA: ziare, reviste, pliante, cartoane, ambalaje de hârtie (atenție, nu cele trase în folie, acestea sunt tetrapack), plicuri (cu toate părțile, chiar și cu capse)
NU: hârtie murdară, umedă, șervețele și prosoape de hârtie, cărți cu copertă, role de la hârtia igienică și cofraje de ouă (a se vedea Biodeșeuri mai jos), bonuri de casă și bilete de tren și bilete de transport în public
Pubela verde pentru sticlă
DA: sticlă, sticle de sticlă, pahare, sticlă spartă
NU: oglinzi, porțelan, ceramică, vase de copt, sticlă armată (securizată), termopahare (borosilicat), plexiglas, becuri și neoane (a se vedea Deșeuri periculoase mai jos)
Pubela roșie pentru metale
DA: doze, ambalaje de aluminiu, conserve, capace de iaurt, folie aluminiu, capace de borcane
NU: ambalaje metalice murdărite cu vopsele, lipiciuri, dizolvanți și alte substanțe chimice
Pubelă portocalie pentru tetrapack
DA: tetrapackuri, aplatizate
NU: ambalaje murdare
Pubela maro pentru deșeuri biodegradabile
DA: toate deșeurile de la legume și fructe, deșeuri de bucătărie, rumeguș, flori, iarbă, prosoape de bucătărie folosite, role de la hârtie igienică rupte în bucăți mici, precum și cofraje de ouă din carton
NU: carne, oase, bucăți mari de deșeuri
Deșeuri periculoase:
– becurile, neoanele și alte deșeuri electrice le puteți preda în depozitul de colectare, unde vor fi lichidate în siguranță, sau puteți să le duceți în magazinul cu articole electrice, eventual în magazinul de candelabre
– bateriile le puteți pune într-un recipient special, de ex. într-un lanț de magazine cosmetice sau electro
– medicamentele nu le aruncați în niciun caz în coș și nu le aruncați în toaletă, ați contamina apa subterană, returnați astfel de medicamente la farmacie (cele după data de expirare, de asemenea, cele care au fost deschise de mult timp sau cele care nu au fost folosite niciodată), ambalajele de carton de la medicamente separați-le în pubela albastră
