Fiecare copil se obișnuiește cu mersul la grădiniță altfel – suntem personalități și fiecare dintre noi este unic. Unii copii se pot adapta la noul mediu, la oameni noi și la un colectiv nou în decursul unei zile, în timp ce la alții va dura săptămâni întregi. Nu este nimic în neregulă la aceasta, dimpotrivă, este firesc și ar trebui să le fiți sprijin copiilor Dvs. în această perioadă dificilă.
În plus, în procesul de adaptare pătrund și factorii externi: abordarea părinților și a educatoarelor și educatorilor – în calitate de părinte puteți să-i ajutați pe copiii Dvs. cu răbdare, amabilitate, înțelegere, calm și de asemenea alegând o grădiniță a cărei angajați sunt interesați de munca lor, văd în ea vocație, abordează copiii individual, manifestă înțelegere și o anumită bunătate față de ei. Și cum să ușurați mersul la grădiniță al odraslei Dvs.?
Întâlniți-vă cu copii de aceeași vârstă
Dimineața cu tata, ziua cu bunica, după masă cu mama și seara împreună cu părinții. Și așa poate să arate ziua unui copil de doi sau trei ani. Nu vă lipsește ceva din ea? Dacă ați răspuns contactul cu alți copii, aveți dreptate – acela lipsește. Mersul la grădiniță reprezintă primul pas într-un colectiv mai mare de copii, întâlnirea regulată cu alți băieți și fete este un antrenament bun pentru această zi mare. Încercați să ajungă copilul Dvs. în contact cu alți copii – la locul de joacă, la înot, la orele de desen, în parc, la evenimente culturale. Cu cât se va obișnui mai bine cu alți „oameni mici”, cu atât mai ușor îi va fi la grădiniță.
Discutați despre grădiniță
Cu cât o să vorbiți mai mult despre grădiniță – în mod ideal doar cuvinte pozitive: veți avea acolo loc de joacă, vei gusta mâncăruri noi, îți vei găsi prieteni noi, veți merge în excursii, vei primi propriul dulap –, cu atât mai puține griji își va face copilul. Nu ezitați să explicați: „Faptul că mergi la grădiniță nu înseamnă că te iubim mai puțin, întotdeauna vom veni după tine și vom aștepta cu nerăbdare să ne vedem. Copiii mari la vârsta ta umblă deja la grădiniță.“ Nu vă fie frică să discutați și despre temerile pe care le va trăi cu cea mai mare probabilitate copilul Dvs. iubit. Datorită acestor discuții copilul va ști ce se va întâmpla și va fi bine pregătit pentru noul mediu.
Nu prelungiți despărțirea
Când îi veți petrece pe fiul sau pe fiica Dvs. la vestiar, reacțiile pot să fie diferite – frică, lacrimi, temeri, dar și liniștit și bucurie –, însă trebuie să vă dați seama că în acel moment sunteți acolo puțin în plus. Copilul este îngrijit de doamna educatoare și dacă ați ales cu grijă grădinița, știți că copilul rămâne în mâini bune. Cu cât o să vă despărțiți mai lung, cu atât mai greu se va obișnui copilul cu grădinița. Explicați-i că vă veți întoarce după el, că acum va fi cu alți copii și cu doamna educatoare și va avea o zi frumoasă. Însă aveți în vedere că poate să înceapă să plângă: dar acesta nu este un motiv să rămâneți în vestiar, este o reacție naturală. Dimpotrivă, dacă nu plânge prima dată, acest lucru ar trebui să vă fie mai degrabă suspect.
Încercați ziua porților deschise
Cum se spune: este mai bine să vezi o dată decât să auzi de o sută de ori. Acest lucru este valabil și pentru mersul la grădiniță, astăzi este aproape peste tot o obișnuință că persoanele interesate pot veni să vadă spațiile, educatorii, împrejurimile, programul, pur și simplu tot ceea ce vă așteaptă pe Dvs. și în primul rând pe copilul Dvs. O opțiune tot mai răspândită este să participați individual – părintele cu copilul – la o zi complet obișnuită la grădiniță: să veniți dimineața, să luați gustarea, să vă jucați, să mergeți la plimbare și să faceți cunoștință cu copiii care vin aici.
Implicați copilul în pregătire
La grădiniță sunt necesare și diverse echipamente – îmbrăcăminte, rucsac, articole pentru desen sau tacâmuri proprii. Nu vă fie frică să implicați copilul și în aceste activități și să cumpărați împreună lucrurile din lista Dvs. Poate că și aceasta este modalitatea de a trezi la copil sentimentul că așteaptă cu nerăbdare să meargă la grădiniță și nu mai poate aștepta clipa când va desena imagini împreună cu ceilalți copii. Oricare ar fi reacția copilului Dvs., fiți răbdători, amabili, discutați împreună și manifestați înțelegere pentru sentimentele lui – în nici un caz să nu le puneți la îndoială.