10 lucruri care

10 lucruri care ar trebui să le faceți în grădină, până va veni zăpada

Vara mai lungă a oferit suficient timp pentru a dovedi să coacă toate culturile, care de ani de zile nu mai avea timp să se coacă – roșiile delicioase pe care le văzusem la sfârșitul lui octombrie, chiar și la sfârșitul lui noiembrie în multe grădini, căpșunile erau încă roșii. Cu toate acestea, înainte de venirea înghețurilor mari, ar trebui să puteți pregăti o grădină de iarnă. Deaceia am pregătit o listă de munci sezoniere pentru dvs.

 

 

1. Vă plac grădini pline de narcise sau lalele? Pentru a vă bucura de frumusețea primăverii, trebuie să le puneți în pământ din toamnă. Până la îngheț, puteți planta zambile, narcise, lalele sau alte cepe de flori de primăvară.

 grădini pline de narcise sau lalele

 

2. Stiblele de plante anuale nu au nimic de-a face în grădina cu flori. Tăiați-le cu exactitate și punețile la compost. Acoperi-ți suprafața grădinei și lăsați-o să se odihnească pentru sezonul următor.

 

3. Plantele perene care necesită curățate ar trebui deja tratate – bujorii sau echinacea le puteți reteza liniștit până chiar deasupra solului. Nu tăiați crizantemele înflorite.

 

4. Plantele sensibile la îngheț – izolați rădăcinile acestora cu un strat de compost sau gunoi de grajd bine maturat, protejați arborii și arbuștii cu un strat de frunze, plantele perene mai sensibile acoperițile cu crenguțe de brad sau molid – în special în zonele unde se produc înghețuri regulate.

 

5. Legați de tulpină ramurile copacilor de tuia sau cei ornamentali, care au o formă de coroană conică – i-ar putea afecta zăpada umedă.

 

6. Dacă aveți un bazin sau lac, nu uitați să îl protejați – peștii care nu le plac temperaturile de iarnă, se pot muta într-o zonă fără înghețuri. Cei care pot rezista la o adâncime mai mare în iaz, trebuie verificați în mod regulat. Instalați un flotor care împiedică înghețarea apei la suprafață în timpul unui îngheț mai mare.

 

7. În grădină mai pot rămîne încă multe feluri de salate, andive, cicoare sau varză de Bruxelles. Acele zone a solului pe care ați cules deja alte legume trebuie bine afânate. Dacă faceți aceasta din toamnă, anul viitor veți fi surprins de o recoltă mai bună. În cazul în care veți face lucrarea respectivă în primăvară, solul nu va avea umezeală suficientă rămasă din precipitațiile de toamnă sau zăpada topită, și care se vor evapora mai repede de pe solul neafânat.

legume trebuie bine afânate

 

 

8. Protejați plantele de ghiveci cu flori de la balcon sau terasă. Acele plante care vor rămâne în aer liber acoperițile cu iută, pentru ca să nu înghețe sitemul radicular.

 

9. Permiteți compostului să se ”odihnească” pe timpul înghețului – nu îl supraaglomerați pentru a nu permite evacuarea inutilă a căldurii din el, care se acumulează în straturile sale mai adânci.

 

10. Nu uitați să evacuați apa din toate țevile și furtunurile, să acoperiți fântânile și să scurgeți robinetele, pentru a evita o surpriză neplăcută în primăvară.

Protejați plantele de ghiveci cu flori

0 0 votes
Article Rating