Natura a devenit în sfârșit verde. Cu toate acestea, în plus față de starea de spirit pozitivă și sezonul de bunăstare în aer liber, excursii și grătare, începe sezonul de țânțari și căpușe. Acești mici monștri pot fi foarte îngrijorători, așa că merită să le acorzi atenție. Chiar și dintr-o mușcătură mică, în unele cazuri poate apărea o reacție sau o boală neașteptat de periculoasă.
Țănțarii sunt mai enervanți decat periculoși, dar înțepătura lor este incomodă și poate provoca reacții alergice la oameni mai sensibili. În plus, în cazul zgărieri zonei afectate, se poate produce o contaminare cu ușurință și pot apărea diverse infecții în organism. Să nu mai vorbim de faptul că, în cazuri excepționale, țânțarii pot purta, de asemenea, boli în condițiile noastre.
Mai rău cu căpușe, procentul de căpușe de transmitere a bolii crește în fiecare an. Cele mai frecvente sunt encefalita și boala Lyme. Ambele boli sunt foarte periculoase. Cleștele se află în pășuni, tufișuri, frunze și brazi. Puteți să-l obțineți practic peste tot – în grădină, în parc, la o plimbare în natură, dar și de la animalul dvs. de companie.
Prevenirea și protecția
Ca întotdeauna, problema trebuie evitată decât să o rezolvi mai târziu. Acest lucru este destul de complicat în acest caz, dar există câteva măsuri care reduc riscurile.
1. Protejați-vă corpul cu îmbrăcăminte – Este recomandat să purtați haine lungi, mai ales atunci când vă plimbați în natură.
TEMPOtip: Puteți vedea mai ușor vizitatorii nedorite pe o îmbrăcăminte mai deschisă la culoare.
2. Continuați să verificați – chiar și în timpul plimbărilor, dar mai ales când veniți acasă, curățați-vă hainele și verificați dacă puteți găsi căpușe pe corpul dvs. Nu subestimați plimbările în oraș, chiar dacă vați plimbat pe iarbă. Este recomandat în special pentru copii. Clestele preferă locuri moi calde de piele, cel mai adesea se prind în locuri moi, sub axilă, până la locuri intime sau în scalp.
3. Folosiți repellente și preparate antiparazitare pentru dumneavoastră și pentru animalele de companie.
4. Să aveți la dispoziție o trusă de prim-ajutor cu dvs. – vă recomandăm „pense” la clești. Este extrem de ușor de manevrat și asigură extragerea cleștilor în întregime. Desigur, trusa de prim ajutor include și un dezinfectant.
5. Dacă aveți o grădină, în mod regulat tăiați iarba. Cleștilor le place iarba mai mare.
6. Dacă aveți rezervoare de apă în grădină, vă recomandăm cele care se pot închide – pentru a preveni înmulțirea țânțarilor în apropierea casei.
7. Vaccinarea este posibilă împotriva encefalitei transmise de căpușe.
8. Încercați să evitați locurile cu intersectarea ridicată a țânțarilor și a căpușelor.
Primul ajutor
În cazul mușcăturilor de țânțari, de obicei, este suficient să dezinfectați locul sau să îl ungeți cu crema împotriva măncărimilor. Dacă apar malnutriție, umflarea inadecvată a locului de înțepare sau temperatura ridicată, vă recomandăm să mergeți la un medic.
Atunci când suntem atacați de clește în primul rând, cleștele trebuie scos corect. Dacă nu aveți o pensetă, puteți folosi penseta obișnuită. Prindem cu penseta cât mai aproape posibil de cap și tragem lent. Dacă nu îndrăznești, du-te la doctor, trebuie să ții cont de faptul că căpușele trebuie eliminate cât mai curând posibil pentru a reduce timpul de muscatura. De asemenea, dacă l-ați rupe și rămâne în piele capul, asigurați-vă că consultați un medic. Apoi, curățați bine locul mușcat și penseta, eliminați cleștii și asigurați-vă că vă spălați bine mâinile. Locul de mușcături va fi vizibil timp de cel puțin 2 săptămâni sau, dacă cercurile încep să se formeze în jurul acestuia, consultați imediat un medic. De asemenea, dacă începeți să vă simțiți rău, aveți rău, aveți dureri de cap sau greață.