Ai mâncat un măr, dar stomacul tău arată de parcă ai fi consumat o masă mult mai copioasă. Ai senzația că orice ai mânca, burtica ta va arată de parcă ai fi înghițit nu numai mâncarea, ci și masa pe care a fost servită. Acest fenomen ne este familiar multora dintre noi – se numește balonare și poate să-ți strice serios plăcerea de a savura o masă delicioasă.
Gândul că atunci când te vei ridica de la masă vei avea un balon în față face ca ieșirile la restaurant să nu mai aibă același farmec și chiar trebuie să te gândești serios la ținuta aleasă. Uită de aceste lucruri cu sfaturile noastre despre cum să scapi de balonare!
1. Evită băuturile carbogazoase
Și nu le consuma în nici un caz cu paiul! Băuturile carbogazoase pot duce la o acumulare de gaze care poate fi ușor evitată. Alege lichide precum apa, infuzia de plante, ceaiul sau cafeaua dacă ai probleme cu balonarea frecvente.
2. Evită guma de mestecat
Mestecând gumă tot timpul nu este un lucru sănătos nici pentru dinții tăi și nici pentru stomac. Tot aerul pe care îl înghiți în timpul procesului de masticație merge în burtică unde poate crea o senzație de discomfort.
3. Nu mânca pe fugă și în viteză
Atunci când mâncăm foarte repede înghițim fără să vrem și mult aer. Și acest lucru înseamnă că umplem stomacul nu numai cu mâncare, ci și cu aer. Acesta este motivul pentru care ne putem ridica de la masă cu dureri de burtă și balonare, chiar dacă nu simțim că am mâncat prea mult.
4. Evită mâncarea prea sărată
Și consumul în exces de sare poate favoriza balonarea, așa că bea multă apă și încearcă să mănânci alimente bogate în potasiu dacă ai avut câteva mese mai sărate. Bananele și avocado te pot ajuta să scapi de balonare, dacă este cauzată de mâncarea prea sărată.
5. Evită legumele care pot cauza balonare și gaze
Sparanghelul, broccoli, varza, dar și fasolea și chiar cartofii pot cauza balonare. Dacă ți se întâmplă frecvent să te simți balonat după o masă cu legume din acestea, poți încerca să le servești preparate altfel.
6. Evită îndulcitorii
Fructoza și sorbitolul sunt responsabile și ele pentru acumularea de gaze la nivelul intestinului și, ca rezult, de balonare. Pentru a te simții mai bine după masă, evită alimentele care sunt fără zahăr (și cu îndulcitori).
7. Scapă de constipație
Constipația în sine este o problemă care ar trebui adresată separat. Atunci când suferi de constipație sunt șanse mari să te simți balonat tot timpul.
8. Ia enzime după masă
Enzimele te pot ajuta să scapi de senzația neplăcută de balonare. Poți încerca și suplimente naturiste care se adresează special persoanelor care au probleme cu balonarea.
9. Mergi la o plimbare
Puțină mișcare poate face cu adevărat diferența atunci când vine vorba de balonare. Acesta este și motivul pentru care se recomandă deseori o plimbare scurtă după masă. Te vei simți mai bine și vei arde și câteva din caloriile tocmai consumate.
10. Fă o baie caldă
Acesta este un tratament recomandat în general bebelușilor care suferă de colici, dar acest lucru nu-l face mai puțin eficient în cazul adulților cu probleme de balonare! Apa caldă te va relaxa și va promova mișcările tractului intestinal și stomacul tău se va simți mai bine în scurt timp.