În jurul vârstei de trei ani, copiii pot deja să definească plauzibil ce îi doare și cum îi doare. Dacă la această vârstă încep să vi se plângă că îi dor picioarele, nu trebuie să vă panicați imediat. Pot fi durerile de creștere la nivelul picioarelor, care sunt firești. Dar cum le distingeți de un diagnostic mai grav?
Medicul vă va spune exact, însă vă va pune următoarele întrebări:
1. Dacă copilul are 3-4 ani, nu este somnoros, nu este letargic, nu are temperatura ridicată fără un anumit motiv și se plânge doar de durerile de picioare (după activitate) sau este trezit din somn de picioarele dureroase. Este probabil vorba despre durerile de creștere – dar nu pot fi afectate articulațiile sau degetele de la picioare. De obicei este vorba despre oasele lungi – gambe și coapse.
2. De asemenea, între 8 și 12 ani durerea poate să apară de nicăieri.
3. Picioarele copilului nu sunt deformate în niciun fel, copilul nu șchiopătează. Nu suferă de picioare plate sau de degetele mari de la picioare cârne. Dacă da, poate fi o altă problemă de sănătate, nu durerile de creștere.
4. Dacă copilul a căzut (deși la prima vedere nu și-a lovit picioarele) și după câteva ore sau a doua zi se plânge de durerile la picioare, mergeți mai bine încă o dată la medic.
5. Dacă pe copil îl dor picioarele, în același timp are temperatură și refuză să mănânce, acesta este simptomul debutului unei boli.
6. Dacă pe copil îl dor articulațiile, sunt roșii sau fierbinți la atingere, nu este vorba despre durerile de creștere. De obicei, despre un diagnostic mai grav.
7. Dacă pe copil îl dor picioarele după mersul pe bicicletă, alergare sau jocul la locul de joacă, acest lucru este de regulă normal. De obicei ambele picioare dor în același timp și cu aceeași intensitate. Este ceva asemănător cu febra musculară la adulți.
8. Dacă copilul slăbește, refuză să se miște, evită distracția. Din nou nu va fi vorba despre durerile de creștere, ci trebuie vizitat medicul.
9. Dacă observați pe piele simptome nefirești (cum ar fi erupțiile cutanate) sau veți simți o excrescență pe oase, de asemenea, consultați medicul.
10. Dacă durerea apare dimineața și se înrăutățește pe parcursul zilei, mai bine spuneți acest lucru pediatrului, care vă va trimite eventual la un consult de specialitate.
Cum să atenuați durerile de creștere ale picioarelor?
Nu administrați analgezice (medicamente pentru calmarea durerilor), mai bine oferiți-i copilului un „siropel”, de ex. puțină miere sau sirop de curmale și explicați-i că-i va trece într-o clipă. Puteți să încercați o compresă caldă, o baie sau un masaj blând și de gâdilare care va distrage atenția copilului de la durere. La acest tip de durere analgezicele reprezintă mai degrabă o sarcină nedorită pentru corpul copilului.