Ziua Mondială este anunțată în fiecare an pe 22 martie de către ONU, care încearcă să atragă atenția asupra problemelor actuale și iminente legate de cel mai valoros lichid. După estimările acesteia în anul 2025 o cincime incredibilă din populația lumii nu va avea acces la apa potabilă. Deși în următorii ani Slovacia nu este amenințată de pericolul acut de lipsa apei potabile, ar trebui să învățăm de pe acum cum să nu irosim acest lichid prețios. Sunt suficiente doar câteva schimbări în casă și puteți să economisiți zeci de litrii de apă. Cum să reduceți consumul?
Cum să reduceți consumul de apă în bucătărie
Bucătăria este unul dintre locurile din casă în care puteți economisi cu ușurință zeci de litrii de apă pe zi. Sub cel mai mare consum de apă se semnează spălarea vaselor – acesta poate fi redus semnificativ cu ajutorul mașinii de spălat vase. Dacă ar trebui să spălăm manual vasele dintr-o mașină de spălat vase plină, consumăm aproximativ 40 de litrii de apă. Mașina de spălat vase consumă pentru acest volum aproximativ 10 litri de apă, adică de 4 ori mai puțin. Unele tipuri mai ecologice consumă pentru un ciclu doar 6 – 7 litri.
Dacă nu aveți mașină de spălat vase, și așa puteți să economisiți o cantitate considerabilă de apă. Un ajutor excelent în efortul Dvs. poate fi perlatorul pentru robinet, care în funcție de producător și tip poate reduce consumul cu 30 – 85%. Dacă spălați vasele manual, ar trebui să evitați jetul de apă, umpleți chiuveta cu apă, spălați farfuriile, paharele, vasele și apoi clătiți-le în apă curată. Dacă vreți să spălați, de exemplu, o oală arsă, puneți-o sub robinet, spălați farfuriile sub jet de apă și apa utilizată vă va curge în oala pe care trebuie să o înmuiați.
Cum să reduceți consumul de apă în baie
În baie veți găsi, de asemenea, suficient spațiu pentru a economisi apa. Primul și unul dintre cele mai importante este înlocuirea îmbăierii în vană cu dușul. Cât puteți să economisiți? Aici există mai multe variabile de la dimensiunile omului prin dimensiunile căzii până la debitul capului de duș și lungimea îmbăierii. Practic, putem spune, că pentru o baie consumăm aproximativ 100 de litrii de apă. Deci economia reprezintă mai mult de 50%. Însă puteți să economisiți și mai mult, de exemplu, dacă opriți apa când vă șamponați părul.
Dacă aveți acasă un copil mic pe care îl îmbăiați în văniță, și pe aceasta – la prima vedere apă uzată- o puteți folosi. Este suficient să o turnați în două, trei găleți și apoi să o folosiți pentru spălarea toaletei. Astfel puteți să economisiți aproximativ 30 de litri de apă. La fel puteți să procedați și atunci, când faceți duș: dacă aveți un duș suficient de mare, așezați în el un recipient pentru colectarea apei utilizate.
Un alt mare consumator al apei din baie este mașina de spălat. Aici există mai multe modalități de a reduce consumul fără a fi nevoie de cumpărarea unei mașini noi, mai eficiente și mai ecologice. Prima este să puneți la spălat când cuva este plină așa cum recomandă producătorul. Dacă spălați hainele murdărite normal, puteți să apelați la ciclul mai ecologic, care spală mai scurt și astfel consumă mai puțină apă.
Mărunțișurile care nu sunt deloc neglijabile
La reducerea consumului de apă din gospodărie contribuie și mărunțișurile cotidiene, pe care nici nu le observăm, sau nu le băgăm în seamă. De exemplu, spălarea dinților cu jet de apă – un obicei prost, pe care-l avem deseori din copilărie, pentru că la vremea aceea nu se știa despre lipsa de apă. Astăzi, însă, puteți economisi câțiva litri de apă prin oprirea robinetului în timpul igienei orale. Sau apa fiartă în fierbător pe care nu ați consumat-o – o aruncați aproape automat. Ce s-ar întâmpla dacă ați lăsa-o să se răcească și apoi să udați cu ea florile? Un ajutor la fel de minunat în reducerea consumului de apă pot fi sistemele economice de spălare a toaletei. Sau dacă aveți acasă grădină, puneți-vă sub jgheab un vas colector și utilizați apa de ploaie pentru activitățile curente – de la udarea grădinii prin spălarea mașinii până la udarea gazonului. Este destul de simplu să reduceți consumul de apă, ce spuneți?