În legătură cu schimbările climatice care așteaptă planeta noastră se utilizează tot mai des diferite expresii despre care nu am auzit înainte. Amprenta de carbon, zero waste sau și upcycling. Tocmai ultima noțiune pe care o putem traduce liber ca o căutare a unei noi funcții pentru obiectul pe care altfel l-am arunca. De exemplu, din cămașa soțului cu o pată pe mânecă ne putem coase o rochie de vară, din anvelopa uzată ne facem un ghiveci în grădină sau periuța de dinți veche o putem folosi pentru curățarea îndemânatică a casei. Cum? Am pregătit 9 sfaturi pentru Dvs.
1. Curățarea rosturilor între faianțe
O activitate care se situează foarte sus pe lista celor mai neplăcute treburi gospodărești. La început sunt albe, apoi gri, dintr-o dată gri închis și apoi bum – negre. Da, este vorba despre rosturile între gresie și faianță. Însă, datorită mărimii sale și a durității firelor periuța de dinți este perfectă pentru această activitate. Ca detergent puteți folosi Cif, Fixinela, Domestos special concepute pentru aceasta sau și bicarbonatul de sodiu.
2. Curățarea mâinilor
O zi întreagă petrecută în grădină, zugrăvitul sau frământarea aluatului lipicios lasă urme considerabile pe mâinile noastre, mai ales sub unghii. Tocmai periuța de dinți folosită cu puțin săpun este soluția ideală, care ne va ajuta să îndepărtăm lutul întărit, vopseaua sau aluatul. Cu încredere puteți să o folosiți și pentru restul mâinii în combinație cu săpunul eficient Solvina.
3. Curățarea tălpilor de pantofi
Asemănător cu rosturile între faianțe – atunci când o parte mai îngustă a suprafeței, greu accesibilă, se află sub nivelul suprafeței principale – este dificil să curățați bine talpa pantofului. Mai ales dacă vrem să utilizăm în interior pantofii pe care i-am utilizat în exterior. Și în acest caz un ajutor excelent este periuța de dinți veche. Puteți apela, de asemenea, la ajutorul acesteia și pentru a curăța șireturile sau partea superioară.
4. Curățarea cuptorului cu microunde, a cuptorului, toasterului
Poate că nici nu știm, dar când începem să facem curățenia generală, în bucătărie întâlnim o serie de aparate ale căror părți expuse sunt dificil de accesat. De exemplu, aparatul de cafea, cuptorul cu microunde, toasterul sau cuptorul. Însă, cu o periuță de dinți veche această problemă nu mai există – practic fiecare parte vă este accesibilă.
5. Curățarea petelor pe perete
Mai ales în gospodăriile cu copii mici este cunoscut acest lucru: o operă de artă în camera copiilor, picturi murale în apropierea mesei de sufragerie. Nu este întotdeauna necesar să zugrăviți acești pereți, câteodată este suficientă apa cu săpun, periuța de dinți și pata dispare.
6. Curățarea legumelor
Înainte de a începe să decojiți legumele sau fructele, este recomandat să le spălați bine cu apă. De ce? Pentru a evita să spălați legumele sau fructele mai mult timp sub jetul de apă, deoarece s-ar ajunge la pierderea unei părți mari de vitamine. Tocmai pentru aceasta puteți utiliza o periuță de dinți mai veche.
7. Curățarea ceainicului
În principiu, îndepărtarea stratului de ceai nu este o problemă, mai dificil este să ajungeți în acele locuri. Mai ales în cazul ceainicului, care are o deschizătură mai îngustă și are un gât în care încape doar o perie specială. Dacă nu o aveți, puteți să încercați cu cea de dinți – vă poate ușura foarte mult curățarea.
8. Curățarea bijuteriilor
Patina este frumoasă, de exemplu pe mobilierul de grădină din lemn sau pe masa din bucătăria de vară. Însă dacă sunt atinse cu patină bijuteriile, proprietarul acestora nu va fi prea bucuros. În acest caz puteți apela la o periuță de dinți mai veche împreună cu oțetul și bicarbonatul de sodiu. Rezultatul vă va surprinde plăcut.
9. Curățarea tastaturii
Există studii care susțin că pe telecomandă sau pe tastatură vom găsi mai multe bacterii decât pe vasul de toaletă. Sunteți surprinși? Încercați să vă aduceți aminte când ați curățat ultima dată toaleta și când ați curățat telecomanda sau tastatura. Dacă doriți să remediați acest lucru, tocmai o periuță veche de dinți vă poate ajuta în acest sens.