Fiecare părinte își dorește doar ceea ce este mai bun pentru copilul său, acest lucru este firesc. Uneori, însă, în mod inconștient facem lucruri prin care ne îngreunăm această misiune. Încercați să lucrați cu negativismul, dacă vreți să creșteți din copil un om fericit și mulțumit. De exemplu, și prin includerea acestor propoziții în vocabular.
1. Oauuu, plouă!
Cunoașteți acest lucru. Afară plouă ca din găleată și ultimul lucru de care aveți chef, este să îmbrăcați piticul într-o salopetă impermeabilă și să vă ude în locurile de joacă. Însă, încercați să schimbați această realitate, la prima vedere negativă, cu una pozitivă – dar cu o altă abordare. Oauuu, plouă, hai o să ne încălțăm cu cizmele de gumă și vom alerga prin bălți! Ați auzit că danezii fac parte dintre cele mai fericite națiuni? La acest lucru contribuie și educația – copiii petrec aproape tot timpul în aer liber, și la grădinițe, și în orice vreme – baza este îmbrăcămintea potrivită. Totuși, important este ca nu numai copilul să fie îmbrăcat impermeabil și confortabil, dar și Dvs. Trebuie să vă simțiți plăcut, ca să nu fiți nervos și să nu transmiteți această stare copilului.
2. Mâine este luni, un nou început.
Nu vă bucurați că mergeți la lucru? Nu vă plângeți, cel puțin nu în fața copilului. Copiii sunt ca niște bureți, aspiră totul și apoi pot să surprindă – peste o lună pot începe să boscorodească la fel că nu vor să meargă la grădinița de care s-au bucurat anterior. Și aceasta doar pentru că vă copiază comportamentul.
3. Ne așteaptă o săptămână grea, dar sigur vom reuși.
Dacă vă așteaptă o situație mai dificilă, nu vă impacientați și nu vă faceți griji. Învățați copiii să gândească pozitiv, dar realist. Da, va fi greu (este important să nu aveți așteptări exagerate și să nu ușurați situația – de exemplu, la stomatolog sau la vaccin), s-ar putea să doară un pic, dar credeți-mă, că va trece repede și împreună o să facem față. Copilul va avea astfel încredere în Dvs.
4. Hai să o rezolvăm împreună și putem reuși.
Aproape fiecare problemă are o soluție. Dacă sunteți exagerat de critic și aduceți acest lucru și acasă, încercați să lucrați la aceasta. Nu căutați soluția cum și ce nu se poate, tocmai din contra. Puneți-vă jos, cereți ajutor, puneți capetele laolaltă și totul va merge dintr-odată bine.
5. Mulțumesc, că m-ai ajutat.
Recunoștința este minunată! Nu trebuie să uitați de ea nici în zilele obișnuite. Dacă vreți să creșteți din copilul Dvs. un om politicos, ceea ce vreți cu siguranță, mulțumiți – peste tot, acolo unde se potrivește. Mulțumiți șoferului care v-a lăsat să treceți la trecerea pentru pietoni, vânzătoarei care v-a scanat cumpărăturile, partenerului care v-a adus ceai, dar și copilului Dvs., de exemplu, dacă își aranjează pantofiorii după întoarcerea de afară. Deși multe lucruri le percepem adesea ca și ceva obișnuit, recunoștința ne va ajuta să le prețuim mai mult și să ne dăm seama, cât putem fi de fericiți!