Nu este îmbrăcat prea subțire? Din nou îl pui la culcare? Șosetele acelea nu-i sunt prea mici? Nu ți se pare că plânge foarte puțin? Mai ales mămicile proaspete au nevoie să simtă și să audă că ceea ce fac, fac corect. Doar așa pot să-și asculte neîntrerupt intuiția și pot lăsa ca instinctele lor de mamă să se manifeste pe deplin, pur și simplu să se bucure de rolul de mamă.
Sfaturile nesolicitate sunt un capitol, pe care nici nu vrem să îl deschidem. Deseori nici nu ne dăm seama că și cu un sfat bine intenționat putem să bulversăm pe cineva. Vă pregătiți să mergeți în vizită la o mamă proaspătă? Mai bine împachetați o mâncare sănătoasă, o supă de calitate și un pachet de scutece, decât următoarele propoziții:
1. Bucurați-vă cât mai puteți
Ați crescut deja un copil și aveți impresia că sunteți pur și simplu o mamă mai experimentată și mai sigură. Desigur. Dar pentru noua mamă acest rol este nou – nu i-l luați. Și schimbatul obișnuit al scutecului poate fi dificil și deloc nu contează faptul, dacă o doare cicatricea după cezariană, sânii umflați, spatele de la somnul inconfortabil sau toate împreună. Fiți un sprijin pentru ea. Spuneți-i că este foarte normal ca unele lucruri să i se pară foarte grele și irealizabile. Pentru că într-o anumită măsură sunt. Oferiți-i un umăr pentru plâns sau doar țineți-o de mână și ascultați. Nu are nevoie de sfaturi. Și să audă, că de fapt nu se întâmplă nimic, iar nou-născutul doarme cea mai mare parte a zilei, așa că să nu trebuie să facă tragedie din asta.
2. Niciodată nu va mai fi la fel
Venirea copilului în familie și nașterea în sine este o schimbare uriașă pentru femeie, bărbat, pentru căsnicie și pentru personalitatea omului. Teama dacă vom mai fi atrăgătoare și după naștere, dacă vom reuși să ne impunem după terminarea concediului de maternitate pe piața muncii așa cum ne-am imaginat, dacă vom reuși să menținem bugetul familiei deasupra nivelului de plutire și din indemnizația de maternitate… Semne de întrebare uriașe încep să plutească deasupra capului noii mame și dacă o veți speria cu alte temeri, nu o veți ajuta deloc. Da, niciodată nu va mai fi ca înainte. Ceva va fi mai rău, ceva va fi mai bine, dar despre aceasta este viața – despre căutarea armoniei și a echilibrului.
3. Aceasta nu este încă nimic, așteaptă când…
Așteaptă când va începe să umble, îți va părea rău după bebelușul fără probleme, care stă în pat, așteaptă când va începe să vorbească, vei avea migrenă fiecare a doua zi. Așteaptă când va trebui să-i faci de mâncare sau să-i cumperi mâncare pentru bebeluși. Și mașina de spălat va funcționa la voi aproape non-stop! Și similare… Fiecare perioadă are farmecul ei inconfundabil. Ceea ce pentru cineva este mai dificil, poate să-i convină altuia. Unei femei sociabile îi poate fi neplăcută izolarea în timpul lăuziei și va savura mersul cu cel mic la locurile de joacă. O femeie căreia îi place să gătească și pregătește mâncăruri de tot felul pentru cei apropiați, nu va fi incomodată de un alt mâncăcios cu nevoile lui unice… Să păstrăm aceste păreri pentru noi. Ele sunt doar părerile noastre și nu ușurează viața de mămică a proaspetei mămici.