Ce-i prea mult strică, și aceasta și în cazul urmăririi prea dese a televizorului – acesta privează copiii de timpul pe care ar putea să-l dedice unor lucruri mai utile, unele studii susțin chiar că vizionarea televizorului în fiecare zi timp de câteva ore poate încetini gândirea umană și, nu în ultimul rând, programele de televizor pot provoca o confuzie în sentimentele copilului. Aveți impresia că și copilul Dvs. petrece prea mult timp în fața ecranului TV? Încercați să schimbați acest lucru? Cum? Iată câteva sfaturi.
Stabiliți regulile de vizionare TV
La fel cum creșterea copilului în sine ar trebui să aibă reguli clar stabilite, pe care copilul ar trebui să le respecte, același lucru este valabil și pentru vizionarea televiziorului. Este bine, dacă vă înțelegeți împreună ce fel de programe poate viziona odrasla Dvs., pentru copiii mai mari sunt potrivite serialele documentare despre natură, despre regatul animalelor sau filmele despre călătorii. Pentru copii mai mici sunt potrivite basmele, care au o narațiune, învățătură și motivează copiii să se poarte frumos cu ceilalți, așa sunt basmele clasice îndrăgite, de exemplu Cenușăreasa. În plus, trebuie să stabiliți clar, încă de la început, cât timp poate să petreacă copilul în fața televizorului în timpul zilei: poate fi liniștit 10 sau 30 de minute, în funcție de episodul programului asupra căruia ați convenit.
Nu transformați televizorul într-o necesitate
Faptul că televizorul ne poate înfrumuseța lungile seri de iarnă, adesea este o sursă de informații de neprețuit, iar unele familii își petrec în fața lui timpul comun, nu înseamnă că este o necesitate. Pare o soluție înțeleaptă să aveți un singur televizor în casă, datorită căruia copiilor și părinților vor trebui să se înțeleagă cine, când și ce va urmări. Dacă în casă sunt mai multe televizoare, fiecare se închide în camera lui, urmărește ceea ce îl interesează și nu trebuie să învețe să se adapteze la alții și poate să se închidă în balonul lui. Eventual puteți să încercați complet fără TV în casă – procurați-vă un proiector, cumpărați-vă un serviciu streaming online sau un DVD și din urmărirea filmelor sau a basmelor puteți să faceți propriul cinematograf de familie.
Vizionarea televizorului nu este compatibilă cu mâncarea
Dacă sunetele televizorului pot acoperi sorbitul supei sau zgomotul tacâmurilor, cu siguranță nu pot înlocui o discuție de familiei la masa comună. Totuși, vizionarea televizorului în timpul prânzului sau a cinei nu este nimic ieșit din comun. Încercați să lăsați televizorul oprit și să discutați despre cum ați petrecut ziua; la început cu siguranță vă veți întâlni cu mormăieli sau nemulțumire, dar în timp, această schimbare va fi percepută pozitiv de către fiecare membru al familiei. Este suficientă perseverența.
Fiți un exemplu pentru copii
Dacă veniți acasă de la lucru, descălțați un pantof și pe celălalt îl azvârliți la jumătatea drumului înspre living și prindeți în mână telecomanda, în timp ce cu cealaltă mână vă dezbrăcați geaca, nu vă poate supăra, dacă același lucru îl vor face și copii. Dacă doriți ca aceștia să se uite mai puțin la televizor, încercați să le fiți un exemplu – relaxați-vă în fotoliu și citiți o carte, rezolvați integrame sau faceți curățenie în bucătărie. O modalitate ideală este, de asemenea, să pregătiți activități comune, cu ajutorul cărora veți înlocui ecranul negru al televizorului la copii.
Măcar o zi fără televizor
Exact așa cum în unele corporații mari au așa-numitele „casual fridays“, adică zilele, și anume cele de vineri, în care angajații pot veni la lucru în loc de costum în haine mai puțin formale, încercați să stabiliți acasă cel puțin o zi în care televizorul va fi complet oprit. Liniștit poate fi vineri, însă mai bună este sâmbăta sau duminica, când ca și părinți nu trebuie să mergeți la lucru și puteți să vă dedicați copiilor din plin și puteți să le inventați un program distractiv, mulțumită căruia nici nu își vor aminti de televizor. Desigur, la început nu va fi ușor, însă dacă insistați, vă veți bucura de succes.